SzTANyI
RO   EN | SzTANyI | Szabó T. AttilaGo | TevékenységünkGo | MunkatársainkGo | PartnerintézményekGo |
Tevékenységünk
Aktualitások
Most folyó programok
Saját kiadványok
Könyvsorozatunk
NyIrK
  Tevékenységeink

 
Szakmai tájékoztatás

Az Országgyűlés Külügyi Hivatala, Eu Főosztálya felkérésére a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma két albizottságának (Kulturális, Oktatási, Tudományos, ill. Gazdasági) 2009. dec. 3-i együttes ülésén, a Termini Kutatóhálózat és a KAB képviseletében részt vett, és nyelvpolitikai koncepció témában szakmai tájékoztatást tartott Péntek János. Az MTA illetékes titkársága részéről az ülésen jelen volt Tarnóczy Mariann is.

 

 
A nyelvi irodák szakmai tanácskozása

2009. október 12-13-án a külső régiók nyelvi irodái a Termini III. Találkozóján a Debreceni Akadémia Bizottság székhelyén szakmai tanácskozást folytattak az aktuális kutatási programokról és a további tervekről. Intézetünket Péntek János, Benő Attila és Juhász Tihamér képviselete ezen a tanácskozáson.

 

 
Határtalanítás és nyelvművelés

A Kossuth Rádió Édes Anyanyelvünk műsorában Balázs Géza 2005. április 17.-én beszélt a Határtalanítás programról. Alább közzétesszük letölthető formában a rádióműsor átiratát és Péntek János válaszát Balázs Gézának erre a műsorára.

Édes Anyanyelvünk műsor átirata

Péntek János válasza


 

 
Román nyelv és irodalom oktatása

A kolozsvári Bölcsészettudományi Karon a Román Nyelvészeti Tanszékkel közösen készítettünk egy beadványt a romániai Oktatási és Kutatási Minisztérium Kisebbségi Oktatás Főosztálya számára. Alább letölthető a memorandum román és magyar nyelven is.

Memorandum románul

Memorandum magyarul


 

 
Határtalanítás szimpózium tervezete

Tervezet a VI. Nemzetközi Hungarológiai Kongresszuson tartandó Határtalanítás szimpóziumra.

Letöltés


 

 
A kétnyelvű helységnevek használatáról

A Krónika május 12-14-i számában jelent meg Péntek János hozzászólása a romániai helységnevek magyar nyelvű használatáról.

Letöltés


 

 
Jubileumi konferencia

Az MTA, Magyar Tudományosság Külföldön, Elnöki Bizottság 10 éves jubileumi konferencián elhangzott Péntek János beszámolója.

Letöltés