SzTANyI
RO   EN | SzTANyI | Szabó T. AttilaGo | TevékenységünkGo | MunkatársainkGo | PartnerintézményekGo |
Prima pagina
Situatia sociala si institutionala
Angajamentul Institutului
Contact
  Kezdőoldal

 
Situatia sociala si institutionala
In secolul 20 mai multe regiuni in jurul Ungariei cu populatie maghiara au ramas in afara sferei de influenta a Academiei Ungare. Nu a existat posibilitatea codificarii limbii maghiare sau a planificarii lingvistice. Educatia in limba materna si utilizarea limbii maghiare in domeniul public si administrativ au devenit foarte restranse. Schimbarile in ansamblu pozitive din ultimul deceniu au largit sfera de utilizare a limbii maghiare: limba maghiara se utilizeaza in public, in mass-media si domeniul administrativ, institutiile minoritatilor utilizeaza cele mai multe variante ale limbii inclusiv multe variante profesionale. Avem dreptul legal de a utiliza oficial limba maghiara in multe institutii din administratia locala.

Aceste noi posibilitati au scos la iveala probleme latente. Se poate observa insecuritate, inconsistenta in utilizarea publica a limbii maghiare, o puternica influenta a limbii oficiale, lipsa terminologiei codificate in administratie si justitie, terminologie inadecvata in manuale scolare si texte de specialitate, calitatea necorespunzatoare a translatiilor unor documente publice, lipsa de informatii despre drepturile lingvistice relevante. Aceste probleme au necesitat infiintarea unui institut lingvistic. Aceasta necesitate este ilustrata si de faptul ca institutii, redactii, persoane private se adreseaza Catedrei de Limba Maghiara a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si filialei din Sfantu-Gheorghe a Asociatiei pentru Cultivarea Limbii Maghiare din Transilvania si solicita consultanta lingvistica sau colaborare profesionala in domeniul lingvistic.

 
Angajamentul Institutiei
Activitatea profesionala a Institutului Lingvistic Szabo T. Attila este asigurata de Catedra de Limba Maghiara si Lingvistica Generala a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj si de Asociatia pentru Cultivarea Limbii Maghiare din Transilvania. Societatea Muzeului Ardelean participa si el in asigurarea functionarii Institutului. Diversitatea mediului lingvistic din Transilvania, problemele si sarcinile specifice si dimensiunea regiunii necesita functionarea a doua filiale in Cluj si in Sfantu-Gheorghe.

Institutul Lingvistic Szabo T. Attila asigura legatura intre Academia Ungara de Stiinte si membrii externi si interni ale Academiei din Transilvania. Institutul activeaza in urmatoarele domenii:
1. infiinteaza si dezvolta baze de date demografice, juridice si sociolingvistice
2. participa in cercetare si planificare lingvistica,
3. asigura servicii lingvistice institutiilor maghiare si persoanelor private.


Bazele de date ale Institutiei vor cuprinde date demografice despre localitati, unitati administrative si regiuni, evolutia temporala a acestor date si o baza de date completa despre invatamantul in limba maghiara din Romania. Deasemenea Institutul colecteaza si analizeaza toate legile referitoare la utilizarea limbii si toate publicatiile si lucrarile care trateaza variantele minoritare ale limbii maghiare, drepturile lingvistice, bilingvismul si contactologia. Aceste date sunt disponibile publicului. Institutul infiinteaza si dezvolta baze de date lingvistice: glosar de termeni pentru administratia publica, dictionarul termenilor imprumutate, dictionar explicativ etc., pentru a facilita cercetarea si serviciile in acest domeniu.

Ca centru de cercetare Institutul poate asigura coordonare si infrastructura pentru cercetari despre situatia, caracteristicile limbii maghiare minoritare si a bilingvismului. Institutul participa in planificare lingvistica: uniformizarea limbajului administrativ, legal si politic in limba maghiara din Romania. Institutul executa corectura si editarea unor glosare, dictionare de interes stiintific sau educational. Institutul asigura urmatoarele servicii: consultanta lingvistica pentru institutiile minoritatilor (presa, educatie, biserica, edituri, fundatii etc.) si corectura documentelor de interes public pentru institutiile din administratia locala. Consultanta lingvistica incearca sa remedieze problemele in domeniul utilizarii limbii. Interferentele lingvistice, inconsistentele de terminologie din documentele publice (legi, decrete, manuale scolare) arata necesitatea unei lectorari mai exigente ale acestora. Filiala din Sfantu-Gheorghe ajuta in imbunatatirea utilizarii limbii maghiare in cadrul institutiilor publice prin elaborarea de formulare si glosare in limba maghiara.
 
   
Contact
INSTITUTUL LINGVISTIC SZABÓ T. ATTILA
Romania 400009, Cluj-Napoca
Str. Napoca, nr. 2-4
Telefon/Fax: +40-264-439489
Web: www.eme.ro/sztanyi
E-mail:sztanyi@eme.ro